Kandırmayın Bizi! 10 “Creative” Kartvizitmiş.
Bu yazı, “50 of the Best Business Cards” ya da “En Yaratıcı 30 Kartvizit” aramalarındaki şeyleri içermiyor. Üretilebilirlik, maliyetler ve müşteriler ekseninde bir okuma sunuyor.
“Pinterestte bir kartvizit gördüm, yogacı kartvizitmiş, yoga matı şeklinde yapmışlar. Ne kreatif insanlar var yahu…”
Çalışma sürecinde sıklıkla karşıma çıkan bir konuşmanın versiyonlarından biri. Logo ve kurumsal kimlik yaptıran müşteriler çoğunlukla arama motoruna “creative business card” yazıp çıkan en iyi 10–20–30 başlıklı sayfalara bakar. Gördükleri kartvizitler heyecan vericidir. Haliyle tasarımcılardan beklentileri artar ve onların kartvizitlerinin de bu kadar “kreatif” olmasını ister. Bu konuda kesinlikle haklılar, çünkü etkisi azalmakla beraber kartvizit potansiyel müşteriler için bir ilk izlenim sunan önemli bir araçtır. Tıpkı tanışma sırasında giyilen kıyafetin kalitesi gibi. Ancak atladıkları bir nokta var: Kreatif bir kartvizit kaliteli bir kıyafet kadar maliyetlidir.
Günümüz kartvizitleri endüstriyel standartlar çerçevesinde inanılmaz ucuz maliyetlere sahip. 350 gram kuşe kağıdın tek yönüne renkli baskı yapılan 8,4x5,2 cm ölçülerinde olan bir kartviziti -tasarım dahil- 30 liraya ürettirmek mümkün. Standardize edilmiş kağıtlar, sürüm sayesinde düşük kalıp maliyetleri, aynı ölçülerde kesim, elden teslim. %10 renk sapması ya da kurumadan kesildiği için lekele kartlar mı? Bu fiyata bu sapmalar zaten kabulleniliyor. Peki kreatif kartvizitler bu endüstriyel standartların hangisine uyuyor?
Mesela Google aramalarında çıkan bazı kartvizitleri inceleyelim:
Kreatif olarak mimlediğimiz kartvizitler yaratıcı fikri, estetik tasarım dili, fikrin gerekliliği malzeme ve işçiliği barındırıyor. Dolayısıyla endüstriyel matbaacılıktan farklılaşıyor. Üretim süreçleri uzuyor, verilen emek ve hassasiyet artıyor, haliyle maliyetler artıyor. Ancak ortaya rakiplerine göre muazzam biçimde farklılaşmış kartvizitler ortaya çıkıyor.
Bazen yaratıcılığın tek başına yeterli olduğuna inanılıyor. Oysa ki nihai ürün her zaman bir takım oyunu gerektiriyor. Fikrinden tasarıma, üretimden işçiliğe kadar her aşama bir ürünün niteliğini artırıyor.
Eminim ki; yeni fikirlere açık olunduğunda ve yeterli bütçe ayrıldığında Türkiye’den de muazzam örnekler çıkacaktır. Ancak ülke şartları düşünüldüğünde 1000 adet kartvizit tasarımına 1000 TL ayırmak herkesin harcı değil. Hele ki 50 liraya yapılabildiğini bilirken… Dolayısıyla tasarımcıları önce yaratıcı olmaya zorlayıp, yaratıcı sonuçlar çıktığında da geri adım atılıyor. Bu tasarımcıyı da mutsuz etmez mi?
Beni maliyetler konusunda özgür kılan ve olası maliyetler nedeniyle taleplerini sınırlayan; yani beklentileri ile sonuçların örtüştürebilen tüm müşterilerime teşekkür ederim.